Zondag 11 februari 2024, avonddienst – ds. W.A. Zondag – Eerste lijdenszondag

Tekst: Matthéüs 16: 21 – 25

Van toen aan begon Jezus Zijn discipelen te vertonen dat Hij moest heengaan naar Jeruzalem, en veel lijden van de ouderlingen en overpriesters en schriftgeleerden, en gedood worden, en ten derden dage opgewekt worden. En Petrus Hem tot zich genomen hebbende, begon Hem te bestraffen, zeggende: Heere, zijt U genadig; dit zal U geenszins geschieden. Maar Hij Zich omkerende, zeide tot Petrus: Ga weg achter Mij, satanas, gij zijt Mij een aanstoot; want gij verzint niet de dingen die Gods zijn, maar die der mensen zijn. Toen zeide Jezus tot Zijn discipelen: Zo iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelven, en neme zijn kruis op en volge Mij. Want zo wie zijn leven zal willen behouden, die zal hetzelve verliezen; maar zo wie zijn leven verliezen zal om Mijnentwil, die zal hetzelve vinden.

HC Zondag 5

Vraag 12. Aangezien wij dan naar het rechtvaardig oordeel Gods tijdelijke en eeuwige straf verdiend hebben, is er enig middel, waardoor wij deze straf zouden kunnen ontgaan en wederom tot genade komen?
Antwoord. God wil dat aan Zijn gerechtigheid genoeg geschiede; daarom moeten wij aan haar, óf door onszelven, óf door een ander, volkomenlijk betalen.

Vraag 13. Maar kunnen wij door onszelven betalen?
Antwoord. In generlei wijze, maar wij maken ook de schuld nog dagelijks meerder.

Vraag 14. Kan ook ergens een bloot schepsel gevonden worden dat voor ons betale?
Antwoord. Neen; want ten eerste wil God aan geen ander schepsel de schuld straffen die de mens gemaakt heeft; ten andere zo kan ook geen bloot schepsel den last van den eeuwigen toorn Gods tegen de zonde dragen en andere schepselen daarvan verlossen.

Vraag 15. Wat moeten wij dan voor een Middelaar en Verlosser zoeken?
Antwoord. Zulk een, Die een waarachtig en rechtvaardig mens is, en nochtans ook sterker dan alle schepselen, dat is, Die ook tegelijk waarachtig God is.

Thema: Jezus onderwijst in ‘kruisdragen’

  1. De leerling
  2. De inhoud
  3. De vrucht

Liturgie

  • Psalm 42: 4, 5
  • Psalm 26: 1, 12
  • Lezen: Markus 8: 27 – 38
  • Psalm 69: 2, 3, 4
  • Psalm 131: 2 – 4
  • Psalm 138: 4 (aan de uitgang extra collecte voor Deputaatschap Kerkbouw)

Citaat

Hoezeer het kruis ook over onze schouders schuurt en de huid van ons leven openschaaft, het kan ons niet scheiden van de liefde Gods in Jezus Christus. Het bindt ons juist te hechter aan Hem. Daarom schudden wij het niet af. Vaders hart zit er achter en Christus” hand legt het ons op. En deze troost ligt als een verkwikkende, beschuttende schaduw over de hitte der verdrukking.
A. de Reuver, Calvijn en het kruis.

Belijdenis NGB art. 27a

Wij geloven en belijden een enige katholieke of algemene Kerk, dewelke is een heilige vergadering der ware Christgelovigen, al hun zaligheid verwachtende in Jezus Christus, gewassen zijnde door Zijn bloed, geheiligd en verzegeld door den Heiligen Geest.
Deze Kerk is geweest van den beginne der wereld af, en zal zijn tot den einde toe; gelijk daaruit blijkt, dat Christus een eeuwig Koning is, Dewelke zonder onderdanen niet zijn kan.

Leestip

  • Psalm 22 (Als een lam geslacht…)
  • Psalm 40 (gewilligheid van het Lam)
  • Psalm 69 (lijdenspsalm)
Afbeelding: plaats Cesaréa Filippi waar Jezus Zijn lijden aankondigt.

Gespreksvragen

  1. Waarom stelt de Heere Jezus vragen over hoe de mensen over Hem denken aan de discipelen? Welke antwoorden geven zij?
  2. Vervolgens vraagt de Zaligmaker wat het geloof van de discipelen in Hem is. Wat mag Petrus hierop (namens anderen) zeggen?
  3. Noem eens enkele plaatsen uit het Oude Testament waarin Christus’ lijden is voorzegd. Waarom is het lijden van Christus noodzakelijk volgens HC Zondag 5?
  4. Petrus wil het lijden van Christus niet aanvaarden. Waarom niet? En waarom zegt Christus dat hetgeen hij zegt het werk van satan is? Hoe kan een kind van God dus een werktuig van satan zijn?
  5. Petrus handelde uit liefde voor Jezus. Maar waarom was het verkeerde liefde en ‘zelfliefde’? Lees eens wat de kanttekenaren schrijven. Herkent u dat, verkeerde liefde tot Christus waarbij je jezelf toch wil handhaven? Anders gezegd: je wil je leven niet verliezen om door Hem behouden te worden.
  6. Waaruit blijkt de gewilligheid van Christus ten aanzien van het lijden? Hoe gewillig moet een kind van God zijn als het gaat om het volgen van de Zaligmaker in het lijden?

Voor de kinderen

  1. De Heere Jezus geeft onderwijs aan de discipelen. Waar waren ze toen? Antwoord:
    a) in Jeruzalem,
    b) helemaal boven in Israel waar de Jordaan begint,
    c) in Egypte.
  2. De Heere Jezus vertelt dat Hij gaat l………….. en s………………… Waar is Hij gestorven?
  3. Welke discipel was het niet eens met de Heere Jezus? Antwoord:
    a) Jakobus,
    b) Johannes,
    c) Petrus.

Deze week

April 2024

zondag 28 april

10:00 – 11:30
Leesdienst
19:00 – 20:30
ds. G.J. Baan - Reguliere dienst