In de wereld zijn veel stemmen te horen. De een heeft afscheid genomen van God en laat dat duidelijk merken. Een ander gelooft wel in ‘iets hogers’, maar vindt het prima zo. Er zijn ook zoekende mensen. Daarnaast klinken de stemmen van verschillende godsdiensten. In deze wereld leven wij als christenen en getuigen – als het goed is – van ons geloof in de Heere Jezus Christus. Dat roept vragen op.
Licht
Als evangelisatiecommissie willen we gemeenteleden hierbij ondersteunen. ‘Gij zijt het licht der wereld’, zei Jezus. Een grote verantwoordelijkheid om als christenen een lichtend licht en een zoutend zout te zijn in deze samenleving. Eén van de punten die we willen doen is het aan de orde stellen van vragen en spanningsvelden waar gemeenteleden mee te maken (kunnen) krijgen. Wellicht dat we op deze wijze elkaar tot hand en voet kunnen zijn.
De bedoeling is dat we ingaan op vragen en situaties waar u mee te maken heeft. Dat kan op het werk zijn, in de familie, in de omgang met medestudenten, in de wijk, enzovoort. Allerlei situaties waarin u als christen geconfronteerd wordt met visies en vragen waar je maar zo geen raad mee weet. Neem gerust contact op door een mail te sturen.
U moet eerst even inloggen om een bericht te kunnen sturen.
Dichterbij je urn!?
Je komt op je verjaardag op je werk. In de pauze wordt er getrakteerd op gebak. Hé, wie is er jarig vandaag? Hartelijke felicitaties volgen… Eén van de collega’s: ‘Jôh, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaar dichter bij je urn’.Hoe moet je dan reageren? Wat moet je zeggen? Je wilt de ander niet voor het hoofd stoten, maar tegelijkertijd voel je je wel wat ongemakkelijk.
Hierbij enkele tips en/of gedachten die wellicht helpend kunnen zijn of kunnen leiden tot doordenking:
- Reageer op een wijze die eigen is aan jouw persoonlijkheid. Sommige mensen zijn ad-rem en reageren op een manier die bij hen past: ‘Nee, jôh, ik laat me niet verbranden’. Anderen zijn wat meer secundair en dan zou de reactie kunnen zijn: ‘Bedankt, dat waardeer ik… maar over die urn… tsja, daar moet nog wel over nadenken. Ik kom daar nog een keer op terug.’
- Zoek verbinding met de ander. Het is van groot belang om op basis van relatie een lichtend licht te zijn. Soms kan het lange tijd duren voordat de relatie stevig genoeg is om over de kern van het Evangelie te spreken. Zo was er iemand die nauw optrok met een niet-christen, maar er was geen sprake van een mens-tot-mens relatie. Door omstandigheden ontstond na meer dan vijf jaar een medemenselijke relatie. Dat bleek later de basis te zijn waarop gesproken kon worden over de diepe en wervende inhoud van het Evangelie.
- Ga niet corrigeren. Soms ervaren christenen de behoefte om corrigerend te reageren, maar dat kan respectloos overkomen.
Crematie bijwonen?
Mijn buurvrouw is overleden. Ik heb een uitnodiging voor de crematie gekregen. Mag ik die bijwonen?
Op grond van Gods Woord keuren we crematie af. Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats omdat in het Oude Testament het verbranden van het lichaam stond in het teken van een straf op de zonde. In de tweede plaats omdat het lichaam van Jezus werd begraven en hij het graf heeft geheiligd. Iets anders is de vraag of je een crematie mag bijwonen.
Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Een hoofdzaak is wanneer een bepaalde handeling indruist tegen Gods Woord. Wanneer er sprake is van een hoofdzaak moet je kunnen zeggen: ‘Ja’ of ‘Nee’ aangevuld met ‘want er staat geschreven: … Bijbeltekst citeren…’. Wanneer dit niet mogelijk is, komen we op het terrein van de bijzaken. Over bijzaken kunnen mensen verschillend denken. Het is belangrijk om over bijzaken op respectvolle wijze met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer bijzaken hoofdzaken worden, ontstaat de situatie dat mensen uit elkaar worden gedreven. Dan is er geen sprake van liefde tot elkaar.
Het antwoord op de vraag of een crematie bijgewoond mag worden, behoort tot de bijzaken. Het is namelijk niet mogelijk om een Bijbeltekst te citeren die verbiedt om naar een crematie te gaan. Er zullen dus mensen zijn die Gods Woord als norm voor hun leven willen hanteren en een crematie zullen bezoeken. Tegelijkertijd zullen er mensen zijn die besluiten om geen crematie bij te wonen, om welke reden ook al.
Geweten
Paulus – en de vroegchristelijke kerk – heeft met dergelijke vragen geworsteld. Hij zegt: ‘Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar alle dingen zijn niet oorbaar (= nuttig); alle dingen zijn mij geoorloofd, maar alle dingen stichten niet’ (1 Kor. 10: 23). We zouden dit als uitgangspunten kunnen hanteren in het maken van keuzes. Wanneer mensen tot een verschillende keuze komen, is het belangrijk om dit niet uit te vergroten, want dat is niet nuttig en sticht ook niet.
Paulus legt de nadruk op het belang van een bepaalde keuze. Hij gebruikt het voorbeeld van het eten van het offervlees dat bereid is voor de afgoden. De vraag zou gesteld kunnen worden: ‘Mag je offervlees eten?’ Het betreft vlees dat als offer voor afgoden is bereid. Duidelijk is dat de afgod centraal staat… Dat kan tocht niet!?
Welk antwoord geeft Paulus? Hij geeft aan dat het gaat om vlees. Vlees is van de Heere (vers 26). Dus: geen bezwaar. En dan maakt hij in de verzen die daarop volgen een onderscheid. De ene situatie is dat iemand u uitnodigt om te komen eten. Ze hebben vlees klaargemaakt en geven niet aan dat het offervlees is. Eet dat gewoon en ga niet vragen of dit offervlees is of niet. De andere situatie is dat mensen u uitnodigen en duidelijk aangeven dat het vlees dat is klaargemaakt een ‘afgodenoffer’ is. Eet het dan niet, zo geeft Paulus duidelijk aan. Hij heeft daar twee redenen voor:
- Om het geweten van de persoon die u heeft gevraagd. Laat er bij de ander geen indruk ontstaan dat je het niet zo nauw neemt! Laat de ander niet door het ingaan op de uitnodiging denken dat je het dan met de inhoud eens bent.
- Om je eigen geweten. Als je weet dat het offervlees is, is dat dus gewijd aan een afgod en je gelooft in één God die alles heeft gemaakt, eet dan niet mee.
Ontspannen
Paulus gaat er op een ontspannen wijze mee om. Belangrijk is wat Paulus aan de gemeente van Rome schrijft als het gaat over bijzaken. ‘Een iegelijk zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd’ (Rom. 14: 5).
Terug naar het bijwonen van een crematie. Ja of nee? Het belangrijkste is dat je persoonlijk – voor Gods aangezicht – een afweging maakt. Daarbij mogen we rekening houden met diverse factoren. Het motief van het wel of niet bijwonen is belangrijk en dat kunnen anderen niet voor jou bepalen en je kunt het ook niet voor een ander bepalen. Het antwoord op de vraag mag je dus zelf bepalen!
Alle godsdiensten gelijk?
Het was tijdens een maaltijd bij een stel met een islamitische achtergrond. Er was alle ruimte om voor te gaan in gebed. Bij het afscheid nemen werd in het voorbijgaan gezegd: ‘Uiteindelijk hebben onze godsdiensten hetzelfde voor ogen, het gaat om dezelfde god.’ Wat zeg je dan?
Het gevoelen leeft breder, zelfs ook onder christenen: zijn het niet verschillende wegen die opklimmen naar dezelfde godheid? Het klinkt vriendelijk en respectvol, maar staat haaks op wat de Bijbel zegt: ‘Want wie is God, behalve de HEERE? En wie is een Rotssteen, dan alleen onze God?’ (Ps. 18: 32). Wat zou je in een reactie mee kunnen nemen? Hierbij enkele opmerkingen en tips.
- Verbinding met de ander is van groot belang. Wanneer deze er niet is, zou je deze kunnen leggen door aan te geven dat je er anders over denkt, maar dat je het op prijs zou stellen om daar nog eens over door te praten.
- Blijkbaar is de verbinding er in de bovenstaande situatie wel, want er wordt een maaltijd gebruikt en er is respect voor elkaar. Een goede relatie kan wel wat hebben. Belangrijk is om deze te behouden, maar wel duidelijk aangeven dat je daarin van mening verschilt. We kunnen goede relaties hebben in het leven, maar het toch hartelijk oneens zijn met elkaar.
- Belangrijk is om op respectvolle wijze met elkaar om te gaan, waarbij je als christen het goede voorbeeld moet geven.
- Geef aan dat je in de Bijbel gelooft en dat dit voor jou het uitgangspunt is. Dat zorgt tegelijkertijd voor wezenlijke verschillen tussen het christelijk geloof en andere wereldgodsdiensten. Zo anders dat het niet tegelijk waar kan zijn. Dat geldt voor de islam, maar ook voor het Jodendom, boeddhisme en hindoeïsme.
- Wanneer de verbinding blijft bestaan, kun je de boodschap van het Evangelie op eenvoudige wijze doorgeven. Geef aan dat de Bijbel leert dat God in Zijn Zoon de Heere Jezus Zelf afdaalt om verloren zondaren te redden. Je kunt iets vertellen over de liefde van God, zoals je die zelf hopelijk hebt mogen ervaren en zoals de Bijbel daarover spreekt. Citeer vooral Bijbelteksten zoals Joh. 3: 16, 1 Joh. 4: 19, enz. God is hoog verheven, maar wil een Vader van heel dichtbij zijn voor iedereen die in Jezus gelooft.